Hur mycket kostar det att bygga en enkel hemsida?

Exempel hemsidaHar du bestämt dig för att du vill ha en egen hemsida, antingen för dig som privatperson eller för företagets skull? Precis som många andra kanske du också ställer dig frågan hur mycket en egen hemsida kostar? Svaret på det blir en motfråga – hur långt är ett snöre? Det beror på vad för typ av sida som du vill ha, hur mycket jobb som du är villig är lägga ner själv och om du kräver en egen domän eller inte. I denna text ska vi försöka bena ut vad priset kan hamna på för olika typer av hemsidor.

Billigast att göra själv

Castorian.se får du tips om alla möjligheter som finns att bygga din egen hemsida, alldeles gratis och utan att kunna kodning. Om du väljer ett sådant här alternativ, som exempelvis Wix.com erbjuder, behöver du ändå känna till hur en sida ska vara uppbyggd för att attrahera kunder och vara lättillgänglig. Är sidan främst för privat bruk, minskar kraven på användarvänlighet och design, då kan du göra lite som du vill. Wix.com erbjuder färdiga förslag som det bara är för dig att ändra, men det är även möjligt att börja med en helt tom sida. Om du accepterar en lång domänadress ingår även den som ett gratisalternativ.

Använd byråernas kunskap

Om du driver ett företag och vill ha en hemsida bör du fundera över att anlita en byrå som bygger din hemsida. Inte bara för att de vet exempelvis var informationen på sidan ska placeras, vilka färger man bör använda och hur man gör den användarvänlig för synskadade – utan också för att din sida ska hamna högt upp i ett sökmotorresultat. Poängen med en sida är ju dels att presentera dina och företagets tjänster eller produkter och dels att nya kunder ska hitta ditt företag. Kostnaden då? Från omkring 3500 kr för en enkel sida som bygger på en grund, till omkring 10000 kr för en specialdesignad sida med undersidor.